Wednesday, June 28, 2017

Weekend dedicat istoriei in Plzen

[RO] Weekendul respectiv a fost deja acum aproape o lună, dar eu am uitat sa postez. Oricum, orașul Plzen este mai mereu plin de evenimente variate pentru copiii și aduți. Evenimentul principal din weekendul dedicat istoriei, a fost cel legat de povestea orașului Plzen si de împaratul Rudolf al II-lea. Acest împarat este cunoscut mai ales pentru protecția oferită alchimiștilor și despre legenda uriașului Golem. Mai puțin cunoscută este legatura dintre împaratul Imperiului Roman și orașul berii: în secolul al XVIIlea, Plzen a fost capitala Imperiului timp de 9 luni, cand Rudolph și-a mutat întreaga curte aici. În fiecare an se organizează evenimente pentru a marca momentul și de multe ori se leagă de alte festivaluri sau expoziții cum ar fi weekendul gradinilor deschise, expoziția de cactuși, festivalul internațional de folcor sau noaptea bisericilor.

Noi am început weekendul de sâmbătă, vizitând gradina de meditație și memorialul victimelor răului. Îmi pare rau că am ratat noaptea bisericilor dar a fost vineri și eram prea obosită. În schimb gradina a fost o oază de liniște cu multe flori, foarte bine intreținută. Am măncat si frăguțe. Cred că vom mai veni, se poate vizita, costa 50 de coroane.


Revenind la weekendul istoric, pe scena principală, aflată în piața Republicii, au fost începănd cu vineri 9 iunie, mai multe spectacole legate de perioada secolului XVII, muzică, dans, teatru. Nouă ne-au plăcut cel mai mult acrobații vagabonzi și teatrul pentru copiii, chiar dacă nu avea nimic de-a face cu epoca.

Pe lângă acestea au fost alte evenimente cu sau fără legatură cu istoria orașului și un târg. Noi am mai fost și la festivalul internațional de folclor care se desfășoară in fiecare an în perioada asta. Am văzut trupe cehești, bretone și slovace. Mi-ar fi plăcut să vedem și ceilalți invitați, italieni și americani dar parcă au fost atât de multe evenimente și prea puțin timp.

Ce doi băieți ai noștri sunt interesați de tramvaie și cum istoria orașului este legată și de fabrica Skoda, am profitat de ocazia de a face un tur al centrului cu un tramvai vechi, construit în 1899. Cred ca ăsta a fost evenimentul principal pentru băieți, nu vânătoarea de comori prin centru, adaptata mai mult copiilor de școală.

Prin oraș s-au plimbat zombie si tot felul de fantome, a fost un concurs de costume infricoșătoare, asta ni s-a părtu ca nu prea avea legătură cu istoria dar nici o parte din celelalte evenimente și activități. Una peste alta, a fost un weekend în care nu puteai sta în casă. Și vremea a fost superbă.

No comments:

Post a Comment

Materialele disponibile pe acest blog sunt publicate sub licenţă Atribuire-Necomercial-Fără Opere Derivate 3.0 România Creative Commons.